Skärpta krav för tillgänglig video – har du koll på vad som gäller?

Att tillgänglighetsanpassa video är inte längre bara en fråga för offentliga verksamheter – i sommar skärps lagstiftningen till att även omfatta vissa privata företag och tjänster. I vårt senaste webinar delar Mikael Hellman från Malmö stad med sig av sina erfarenheter och konkreta tips så att ni kan förbereda er inför det nya Tillgänglighetsdirektivet.

Skärpta krav för tillgänglig video – har du koll på vad som gäller?

Offentliga verksamheter har varit tvungna att anpassa sitt digitala innehåll enligt ett EU-direktiv som kom 2016 och som gäller online. I och med det var Malmö stad tidiga med att etablera en tydlig strategi för att tillgänglighetsanpassa sitt videoinnehåll och Mikael Hellman som arbetar med visuell kommunikation har tack vare det blivit en flitigt använd expert på området. 

Läs mer: Så arbetar du med digital tillgänglighet

När nu det nya tillgänglighetsdirektivet blir lag sommaren 2025 kommer även vissa privata verksamheter som tillhandahåller e-tjänster och digitala produkter att omfattas. Men det kan även gälla företag som tillhandahåller tjänster utanför webben, till exempel betalautomater och biljettautomater.

I Mediaflow Webinar fick Mediaflows produktspecialist Carolina Eklöv en intressant pratstund med Mikael som delade med sig av sina erfarenheter av att arbeta med tillgänglig video. Den här artikeln är en sammanfattning av livesändningen.

Här kan du se webinaret i sin helhet 

Malmös tillgänglighetsarbete tog fart i samband med en konferens som de anordnade tillsammans med Post- och telestyrelsen när Webbtillgänglighetsdirektivet kom 2016. Konferensen var i sig ett exempel på tillgänglighetsarbete – med skrivtolkning, syntolkning och teckenspråkstolkning. Den erfarenheten la grunden för det fortsatta arbetet och blev en ögonöppnare för hur omfattande tillgänglighetsarbetet behöver vara – och hur mycket det faktiskt går att göra.

Läs mer om Tillgänglighetsdirektivet hos Myndigheten för delaktighet  (extern länk)

Undertextning – varför, hur och med vad?

Undertextning är ofta det första många tänker på när det gäller tillgänglig video. Det är också det som de flesta är bekanta med och redan använder. Undertexter ska vara begripliga, läsbara och följa principerna för klarspråk. Allra bäst blir det om du undviker att skriva ner exakt allt som sägs, och istället komprimerar innehållet till kärnbudskapet. Ett undertextblock ska innehålla max två rader och med lagom antal tecken per sekund. För att säkerställa en bra undertext kan du stänga av ditt ljud och försöka hänga med enbart med texten som hjälp.

Läs mer: Så undertextar du som proffsen

Valbar eller inbränd text?

Att bränna in texten i den exporterade filmen är vanligt, men ger mindre flexibilitet än en text som går att stänga av och sätta på. Mikael Hellman betonar att inbränd text inte är mot lagen, men att valbar text oftast är att föredra. 

–Om du vill arbeta med inbränd text tar du ansvaret att avgöra vad som är läsbart för någon annan och du behöver tänka på placering i bild, kontraster och storlek. En valbar text däremot går att ha på olika språk – och färger, teckenstorlek och kontraster går att anpassa i Mediaflows videospelare för den som behöver det.

Verktyg: Från Youtube till professionella program

För att undertexta kan du komma långt med gratisverktyg som Youtube och Microsoft Stream. Mediaflows Video Manager har också ett undertextverktyg som är integrerat med bildbanken och har stöd för olika språk. Där kan du även automatiskt generera en undertext med AI och justera i ett lättanvänt gränssnitt.

Syntolkning – vad det är och hur det fungerar

Syntolkning innebär att du beskriver vad som syns i bild, så att även personer som inte kan se videon kan ta del av innehållet med hjälp av en röst. Det kan vara ett extra ljudspår som du växlar till med mer beskrivningar eller ett undertextspår som läses upp  av en skärmläsare. Att vara syntolk är ett yrke, men Mikael Hellman säger att du kan komma långt med att testa själv. Syntolkningen ska beskriva vad som är relevant för förståelsen, vara rak, enkel och inte ta för mycket fokus från filmens övriga innehåll.

Med en bra planering  kan du väva in beskrivande formuleringar i den vanliga filmens berättarröst från början. Det kallas för Verbalisering och kan innebära att du slipper syntolka filmen ytterligare i efterhand.

Läs mer: Syntolkning gör din video tillgänglig för fler


Mikael Hellmans 3 bästa tips

  • Tänk tillgänglighet redan i planeringsstadiet
  • Komprimera texten till kärnan – det viktiga
  • Testa syntolkning på en kollega – fungerar det utan bild?

Frågelåda – deltagarfrågor och svar

I webinaret besvarade Mikael och Carolina frågor från tittarna:

Svar från Mikael: Lagen är väldigt tydlig – om du omfattas av lagen, så gäller kraven oavsett målgruppen. Alla företag omfattas inte, så du behöver ta reda på om ni omfattas. Men om ni gör det, ska syntolkning och översättning tillämpas.

Svar från Mikael: Ja, det gör det. Det gäller våra webbplatser på Malmö stad – både Malmö.se och vårt intranät. Även SharePoint-lösningar kan omfattas. Det beror på vad det är för typ av internt material – är det ett intranät, eller något annat? Men generellt gäller det både internt och externt material. Det är ju också så att man kan ha kollegor inom en stor organisation som behöver hjälp att ta del av internt material kring företaget.

Svar från Mediaflow: Nej, inte under själva pågående livesändning – men det går att lägga till efteråt när man publicerar sändningen.

Svar från Mikael: Vi livesänder kommunfullmäktigemöten och pressträffar med skrivtolkning – det är personer som på distans skriver in det som sägs. Vi har även syntolkning, där någon på plats beskriver vad som sker i sändningen. Lagen säger att livesändningar ska tillgänglighetsanpassas skyndsamt – två veckor har nämnts som riktmärke.

Svar från Mikael: Lagen säger att man ska tillgänglighetsanpassa så långt det är möjligt. Sociala medier är kanaler vi inte äger själva – men man måste ändå försöka så långt det går. Till exempel genom grafik, text i bild, eller verbaliserad information.

Svar från Mikael: Det där är ett exempel på ljudbeskrivning för döva personer – inte för blinda. Den döva personen behöver få information om viktiga ljud i handlingen. Och tvärtom – vissa ljud behöver förklaras för en blind person, exempelvis om ett mystiskt ”swoosh”-ljud hörs. Då kan man behöva beskriva vad det representerar.

Svar från Mikael: Standard är centrerat textblock med vänsterställd text – det vill säga rak vänstermarginal, men centrerad placering i bild. Det är det vanligaste. Vänsterställd text längst till vänster i bild är ovanligt.

Svar från Mikael: Ja, om ni omfattas av lagen så gäller den oavsett kanal eller typ av film. Lagen gör inga undantag beroende på målgrupp eller kanal – det handlar om att göra material tillgängligt för alla.

Svar från Mikael: Nej, det är själva utmaningen. Lagen säger bara att undertexter ska finnas – inte hur de ska utformas. Vi har tagit fram två handböcker som beskriver god praxis för undertextning och syntolkning – tillsammans med branschförbund och professionella syntolkar. Googlar man kan man nog hitta mig i någon tråd – jag har försökt förklara det på olika ställen.


Jobba smartare och smidigare – med Mediaflows integrationer

28 april 2025

Att publicera innehåll i olika kanaler ska vara snabbt och smidigt. Därför har vi på Mediaflow lagt mycket krut på att bygga smarta integrationer mot verktyg du redan använder. Oavsett om det handlar om CMS, Microsoft Office eller Adobe InDesign så är resultatet mindre manuellt arbete, färre misstag och mer tid över till det som faktiskt gör skillnad.

Så skriver du beskrivande alt-texter på nolltid

27 mars 2025

Att använda bilder är en självklarhet online, men för personer med synnedsättning är beskrivande alt-texter avgörande för att förstå vad en bild föreställer och fyller för funktion. I Mediaflow behöver du inte lägga tid på att skriva dem manuellt utan kan skapa dem automatiskt.

Välj rätt bildfilformat: En guide till vanliga format och hur du använder dem bäst

18 mars 2025

Det finns en stor mängd olika filformat för bilder och de har alla särskilda egenskaper som gör dem mer eller mindre lämpade för olika användningsområden. Valet av format kan påverka både kvaliteten och storleken på dina bilder. I denna artikel går vi igenom fördelar och nackdelar för de vanligaste bildfilformaten och hur du använder dem på bästa sätt.

Åk till toppen