Nå fler med dina filmer – tre tips för att skapa engagemang i sociala medier

Att arbeta med video i kommunikation och marknadsföring har blivit en självklarhet i takt med att antalet sociala medier ökar. Facebook och Youtube har fått sällskap av bland annat Instagram, Snapchat och TikTok och mängden videoklipp ökar hela tiden. Mycket beror på att den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt att skapa videoinnehåll till en betydligt lägre kostnad med bara en mobiltelefon. Så hur ska du tänka för att nå ut till fler med dina filmer? Här ger vi tre tips på hur du kan arbeta med innehållet för att öka räckvidden.

Nå fler med dina filmer – tre tips för att skapa engagemang i sociala medier

Video har alltid haft en naturlig dragningskraft genom det rörliga. Dina och mina ögon dras till det som rör sig och vi tenderar att titta längre på video än på texter och stillbilder. I ett flöde av information är det därför inte så konstigt att rörliga bilder är det mest slagkraftiga mediet när man vill nå en publik online.

Laptop med Twitters förstasida

Det här vet förstås plattformarna vi befinner oss på. De sociala mediernas algoritmer prioriterar engagerande inlägg och därför växer mängden rörligt innehåll hela tiden. Så hur ska du som videokreatör tänka då? Hur ska du göra för att nå ut med ditt budskap i bruset av video som uppstår?

Här listar vi tre punkter att fundera igenom innan du trycker på record.

1. Bestäm en tydlig vinkel

Det första ni bör göra när ni planerar en film är att bestämma er för en vinkel på berättelsen. Vad är det viktigaste budskapet och vilka ingredienser finns för att bygga en historia runt det. En vinkel ska vara tydlig från start och vara lätt att följa genom hela filmen.

Tänk särskilt på vilka utmaningar som berättelsen kretsar kring och presentera dem direkt för att fånga tittarens intresse. Hur har man agerat för att lösa dem och på vilket sätt? Genom att arbeta strukturerat med storytelling presenterar du en berättelse på ett kraftfullt och engagerande sätt och få tittaren att vilja se mer.

Våga välja bort sådant som är mindre viktigt

Många gånger finns det många aspekter som man vill förmedla, men att göra film handlar mycket om att förenkla och välja bort. Inget annat medium är lika effektivt som film för att väcka känslor. Men om berättelsen blir för komplex med många små berättelser på en gång så kommer tittaren bli förvirrad och splittrad. Det gör det svårare att komma ihåg vad man precis sett. Det kan vara lockande att låta alla som varit inblandade komma till tals, men det är viktigt att fokusera på en sak. Lägg det som inte platsar i filmen på er hemsida istället och led tittaren dit. Publicera artiklar och lägg till faktarutor för den som vill veta mer.

Läs mer: De bästa inställningarna för din videokamera

2. Inkludera en tydlig uppmaning

Vad är syftet?

Oavsett vad er film ska handla om, så behöver ni fundera på vad ni vill att den ska ge för effekt. Vad vill ni att mottagaren ska göra sen? Vill ni driva trafik till er hemsida? Vill ni förklara en produkt eller en tjänst eller vill ni helt enkelt öka er försäljning? Vilka mål ni än har så är det mycket enklare att formulera ett tydligt budskap om syftet är klart för er själva. Det hjälper er att välja rätt delar i ert underlag för att sätta ihop och berätta en intressant historia.

Vilka vill ni nå?

Idag mäts framgång för filmer ofta genom hur de lyckas engagera människor i sociala medier och hur väl de väcker intresse för tjänster och varor. Det som framgångsrika filmer har gemensamt är att de får oss att känna någonting. Det kan vara glädje eller ilska, kanske stolthet eller varför inte inspiration eller ha-begär? För att nå rätt personer med rätt budskap är det därför viktigt att veta vem ni kommunicerar med. Förhoppningsvis har ni redan bra koll på hur era målgrupper ser ut och ni har kanske också tagit fram några påhittade målgruppspersoner som ger ansikte åt era mottagargrupper. Använd detta i förarbetet så kommer ni göra filmer som engagerar och leder till att fler agerar som ni vill.

Hjälp publiken att agera

När filmen är i produktionsfasen och ni vet vad ni vill nå för effekt i slutänden så återstår att ge tittaren den sista lilla knuffen åt rätt håll. Ni kan till exempel avsluta filmen med en tydlig uppmaning att gå in på er hemsida, kontakta en medarbetare eller köpa era tjänster. Lägg gärna till en länk när ni publicerar filmen så förenklar ni för tittaren ytterligare och och gör det lätt att analysera i efterhand.

3. Involvera personer som berörs

Jag är ledsen att det blir upprepning här, men det går inte att överdriva vikten av att skapa känslor och engagemang. Det är så centralt i filmskapandet. Ofta är det inte de mest givna personerna som ger det lilla extra som lyfter filmen till nästa nivå. Det kan kännas enkelt att intervjua och filma chefer i olika verksamheter. De är vana att prata, och är ansikten man ofta känner igen. Och det kan bli hur bra som helst, men genom att hitta och involvera andra personer som berörs på riktigt eller har arbetat i processen så blir resultatet nästan alltid ännu bättre.

Fråga andra personer på plats vid inspelningen om de vill vara med. Var lite spontan. Intervjua någon i personalen och visa personerna bakom besluten. Ställ öppna frågor och låt de här personerna uttrycka sig med sina egna ord som i ett vanligt samtal så blir budskapet enkelt att ta in och förstå. Ytterligare en positiv effekt är att de här personerna och deras närmaste känner stolthet och förmodligen själva kommer dela filmen i sina kanaler. 

När ni är klara att publicera filmer på er hemsida så har Mediaflows modul Video Manager många smarta funktioner för att underlätta ert arbetsflöde. Det är lätt att skapa undertexter och möta tillgänglighetskraven med tecken- och syntolkning. Klicka här för att läsa med om Mediaflow Video ManagerBehöver du bättre struktur bland dina videofiler?

Mediaflow är en molnbaserad tjänst för ditt arbetsflöde med bilder, video och dokument. Med kraftfulla GDPR-verktyg, automatisk undertextning av filmer och smidig delning av filer kan du kapa flera andra tjänster och ha allt samlat på en plattform. Boka en demonstration för att se hur din organisation kan arbeta effektivare med Mediaflow.

Följ våra nyheter och sociala medier


Lägg till syntolkning i din video

21 maj 2024

Alternativa ljudspår, även kallat syntolkning, är en viktig del av tillgänglighetsanpassning av video för personer som har en synnedsättning. I den här artikeln ska vi titta på hur du kan lägga till flera bild- och ljudspår till filmer i Mediaflow.

Tidsbesparande AI-sökfunktion förbättrar din användarupplevelse

12 april 2024

Du känner säkert igen att taggning av bilder med sökord och metadata kan vara tidsödande och jobbigt. Det är inte helt lätt att komma på relevanta sökord för en stor mängd bilder. För att underlätta för dig har Mediaflow en funktion lägger till sökord som genererats av AI. Dina bilder får automatiskt förslag på sökord som du kan lägga till som metadata. I den här artikeln förklarar vi mer om hur du använder funktionen.

Historiskt mål om upphovsrätt till AI-genererad bild!

05 april 2024

För första gången har en bild som tagits fram med hjälp av AI fått upphovsrätt. Advokat Katarina Ladenfors berättar här om det kinesiska rättsfallet som gav en konstnär upphovsrätt på en bild framtagen med AI-verktyg.

Åk till toppen