Så skapar du bättre layoutfiler för tryck

Många personer inom organisationen kan ha ett stort behov av att skapa trycksaker. Men med alla tekniska termer, format och regler är det inte alltid lätt att veta hur man får bra resultat. Vår Indesign-expert Louise Krångh ger dig här sina bästa tips för att skapa bra tryckfiler.

Så skapar du bättre layoutfiler för tryck

– Det absolut vanligaste misstaget när du skapar en trycksak är att bilder har för låg upplösning eller saknar information om ICC-profil. Det är en inställning som gör att tryckeriet kan konvertera färger på ett optimalt sätt, för ett bra resultat, säger Louise Krångh.

Efter 20 år på ett av Europas ledande tryckerier har hon samlat på sig mycket värdefull kunskap och tips på hur du kan undvika fallgropar.

– Jag rekommenderar att du kontaktar tryckeriet eller den som ska ha filen för att få veta vilka förutsättningar som gäller. Stäm av så att ditt dokument stämmer överens med trycksaken du beställt, till exempel att sidantal och format stämmer. Ta reda på om dokumentet ska tryckas i CMYK och/eller Pantone, vilken färgprofil dina bilder ska ha och hur stort utfallet ska vara. Krävs det en särskild upplösning och ska PDF:en vara skapad i uppslag eller lösa sidor?

Vilken färgrymd på bilder ska du välja?

Inom layout skiljer man på färgrymder för skärm och för tryck. RGB är vanligtvis för skärm och vid tryck används CMYK- anpassat för olika typer av papper. För att tryckeriet ska veta vilken färgprofil dina bilder har och kunna konvertera dem optimalt för tryckprocessen, behöver de vara taggade med en ICC-profil. Adobe RGB och sRGB är exempel på sådana profiler, men du kan ibland ladda ner CMYK-profiler direkt från tryckeriet och konvertera bilderna innan leverans. Vissa tryckerier vill dock helst få bilderna levererade i RGB-format för att själva kunna konvertera dessa till CMYK i sitt arbetsflöde. Därför är det viktigt att ta reda på hur tryckeriet vill ha det och se till att bilderna följer den rekommenderade mallen.

Utfall och skärmärken

För att kunna trycka bilder ända ut till dokumentets kant är det viktigt att bilden går en bit utanför dokumentets kant. Det här kallas för utfall eller utfallande tryck och det bör vara minst 3 mm. Överskottet beskärs sedan i efterbehandlingen på tryckeriet. Du gör inställningar för detta i dokumentinställningarna. När du sparar din PDF väljer du att ta med utfallet och lägga till skärmärken i dokumentet.

Spara tid med Adobes bibliotek

Om du alltid arbetar med filer som ska följa en grafisk profil kan du spara mycket tid genom att sätta upp ett bibliotek inuti Indesign med filer och inställningar som du ofta använder.

– Jag brukar använda Adobe CC-biblioteket där jag sparar alla logotyper, profilfärger, styckeformat och bildfiler och så vidare, säger Louise. Då har jag dem samlade på samma ställe i programmet och slipper klippa och klistra från andra dokument och mappar. Då når jag dem i andra Adobe-program också vid behov.

Louise har också också skapat en egen profil i Preflightpanelen, som skannar över dokumentet och upptäcker eventuella fel innan filen ska gå till tryck. Du kan själv ställa in kontrollpunkter som till exempel saknade länkar och typsnitt, för låg upplösning på bilder och om det finns överskjutande text.

Leverera hela Indesign-projekt

Ibland vill tryckeriet inte ha en färdig PDF, utan ett paket med hela Indesign-dokumentet. Då är det viktigt att alla filer som du använt följer med så att alla länkningar fungerar. I Indesign heter det att du “packar” ett projekt. När du skickar ett Indesign-projekt är det bra att tänka på att typsnitt som hanteras genom Adobe Fonts inte följer med automatiskt. Om du ska skicka ett Indesign-projekt till oss på Mediaflow måste alla typsnitt som ska med i paketet finnas som filer.

Kontrollera också att det inte ligger bilder eller andra filer utanför arbetsytan. Sådana filer kan göra projektet större än det behöver vara när du exporterar.

Alla kan jobba med trycksaker

Idag arbetar Louise på Mediaflows Professional Services-avdelning med att skapa designmallar till Designgeneratorn, som är en tilläggstjänst i Mediaflow. Med hjälp av mallarna kan vem som helst i organisationen skapa varumärkesanpassat kommunikations- och marknadsföringsmaterial. Det krävs varken externa program eller förkunskaper. Mallarna kan du publicera i till exempel en mediaportal på intranätet.

– Designmallarna bygger vi utifrån ett underlag som vi får från ditt företag eller organisation. Ju mer genomarbetat underlaget är desto enklare och smidigare blir det för oss att bygga designmallarna, säger Louise Krångh.

Fråga gärna om det är något du undrar om designmallar. Maila oss på professional-services@mediaflow.com.

Checklista när du ska skapa trycksaker

  • Kontakta tryckeriet och ta reda på deras önskade inställningar
  • Arbeta konsekvent med den färgrymd och de färgprofiler som tryckeriet vill ha
  • Håll koll på att upplösningen på bilder håller tillräckligt hög kvalitet
  • Se till att du har rätt utfall på bilder som ska gå till tryck
  • Städa i dokumentet och ta bort överflödiga filer
  • Använd Preflight-panelen för att hitta problem i dokumentet
  • Exportera i branschstandarden PDF/X-4 för bästa resultat
  • Exportera med utfall och skärmärken
  • Se fram emot resultatet och njut när du håller det i handen

Om du vill veta mer om designmallar och hur du kan låta organisationen ta fram sitt egna kommunikations- och marknadsföringsmaterial, så kan du läsa mer om Mediaflows Designgenerator här.


Tidsbesparande AI-sökfunktion förbättrar din användarupplevelse

12 april 2024

Du känner säkert igen att taggning av bilder med sökord och metadata kan vara tidsödande och jobbigt. Det är inte helt lätt att komma på relevanta sökord för en stor mängd bilder. För att underlätta för dig har Mediaflow en funktion lägger till sökord som genererats av AI. Dina bilder får automatiskt förslag på sökord som du kan lägga till som metadata. I den här artikeln förklarar vi mer om hur du använder funktionen.

Historiskt mål om upphovsrätt till AI-genererad bild!

05 april 2024

För första gången har en bild som tagits fram med hjälp av AI fått upphovsrätt. Advokat Katarina Ladenfors berättar här om det kinesiska rättsfallet som gav en konstnär upphovsrätt på en bild framtagen med AI-verktyg.

Vad är ett DAM-system?

12 mars 2024

Om du arbetar med digitala tillgångar och filer som dokument, bilder och video har du troligtvis märkt att det är svårt att strukturera och framförallt hitta rätt filer i olika system och servrar. En lösning på det är att använda ett Digital Asset Management System, även kallat DAM-system. I den här artikeln ska vi gå igenom vad det är och hur det kan förenkla din organisations filhantering.

Åk till toppen