Så arbetar du med tillgänglighet i Mediaflow

Att arbeta med tillgänglighet på webben är en självklarhet idag. Inte bara för statliga organisationer som har lagkrav att ta hänsyn till utan också för företag som vill öka sin trovärdighet och räckvidd. Här beskriver vi hur du enkelt förbättrar er tillgänglighet med Mediaflow.

Så arbetar du med tillgänglighet i Mediaflow

I Mediaflow kan du tillgänglighetanpassa både bilder och video. Du kan lägga till alt-texter på bilder eller alternativa videospår med teckenspråkstolkning. Om du arbetar med video är det absolut minimum att du undertextar, även om du inte måste det enligt lag. Många tittar idag på videoklipp på mobila enheter utan ljud och då säkerställer du att innehållet går att förstå ändå. 

Varför ska du använda alt-texter i bilder?

I Mediaflowplattformens grundpaket kan du lägga till mängder med metadata som berikar dina filer under fliken indexering. Här lägger du till all data som gör att du lättare hittar filer och du kan även lägga till alt-texter.

Alt-texter använder du för att med ord beskriva vad som syns i bilden. Det som du skriver i alt-textfältet läggs automatiskt till i bilder som är publicerade i portaler och i nyare integrationer för CMS dyker alt-texten upp som förslag när du ska montera en bild på din webbsida. I Mediaflow finns en blå boll du kan hovra över för mer information om vilka CMS som kan hämta data från alt-textfältet. 

Du bör använda alt-texter av tre anledningar:

  • De som har nedsatt syn och behöver använda skärmläsare ska också kunna förstå bilder och grafiskt innehåll. Skärmläsaren läser upp den beskrivande alt-texten så att användare kan tillgodogöra sig informationen.  
  • Om sidan av någon anledning inte laddar bilderna visas alt-texterna och sidans innehåll går att förstå ändå. 
  • Sökmotorer använder alt-texterna för att förstå bilderna på sidan och kan därmed indexera dem
    bättre.

Hur arbetar du med tillgänglig video?

Du som arbetar med video kan använda flera funktioner i Mediaflows tilläggsmodul Video Manager. Den och våra portaler är tillgänglighetsanpassade enligt WCAG 2.1 nivå AA vilket är ett krav på offentliga verksamheter i Sverige. I Video Manager skapar du undertexter manuellt eller automatiskt och kan sedan justera dem i vår lättanvända undertextredigerare. Du kan lägga till extra bild- och ljudspår och även lägga till teckenspråkstolkad video.

När du laddat upp din video till Mediaflow når du Video Manager genom att högerklicka på din videofil eller via knappen i förhandsgranskaren uppe till höger. Det är i Video Manager som du gör alla inställningar för ditt videoklipp. Börja med att definiera Filens originalspråk.

Varför ska jag undertexta mina filmer?

Oavsett om du jobbar i offentlig eller privata sektor så bör du alltid undertexta dina filmer. Du kan undertexta i tre syften; många tittar idag utan ljud i sina sociala medieflöden och missar viktigt innehåll som inte textas. Det kan vara för personer med nedsatt hörsel men också för personer med nedsatt syn som använder skärmläsare. Därför är det viktigt att tänka på att beskriva även de ljud som är viktiga för berättelsen, utöver tal.

I Video Manager kan du lägga till redan färdiga undertextfiler genom uppladdning eller import direkt från Mediaflow, men du kan även skapa nya undertextfiler manuellt eller automatiskt.

För att skapa ett automatiskt undertextspår klickar du på Lägg till och sen Skapa undertexter med autotranskribering. Då analyseras video-ljudspåret GDPR-säkert och tryggt på europeiska servrar och levereras tillbaka till dig som en tidskodad undertextfil som är färdig att använda. Analysen tar cirka 10-20 sekunder per minut film och du behöver titta igenom och göra justeringar i efterhand. Klicka på dokumentsymbolen och välj Redigera.

För att skapa en ny undertext manuellt klickar du på Lägg till och sedan Skapa ny. Välj sedan typ av undertext och språk. Hur du undertextar går vi igenom mer i detalj i den här artikeln.

Om du har producerat fler ljudspår eller bildspår så är det här du lägger till dem, antingen via uppladdningen eller direkt ifrån Mediaflow.

Mediaflows videospelare är tillgänglighetsanpassad enligt riktlinjerna. Den har ett lätthanterligt och anpassningsbart gränssnitt. I vår tilläggstjänst Video Manager kan du undertexta både manuellt och automatiskt, samt lägga till alternatia ljud och bildspår och teckenspråkstolkning. Här kan du läsa mer om vår Online Video Platfom Video Manager

Faktaruta:

EU-direktivet (2016/2102) om tillgänglighet avseende offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer är svensk lag sedan 2019. Den omfattar offentliga verksamheter som myndigheter, kommuner, landsting och andra aktörer som klassas som offentligrättsliga organ. Även vissa privata aktörer med offentliga uppdrag omfattas av kraven.

Webbplatser och appar ska uppnå en tillgänglighetsnivå av minst Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 nivå AA, vilket innebär bland annat att du ska:

  • beskriva med text allt innehåll som inte är text i bild
  • undertexta videoklipp
  • använda färger, grafik och typsnitt som underlättar för synskadade

För en komplett lista på riktlinjer kan du läsa mer på webbriktlinjer.se/wcag


Snart kommer Mediaflow 4.0 - det här behöver du veta

21 november 2023

I december lanserar vi den största uppdateringen hittills av vår plattform. Nästa generation av Mediaflow bjuder på många nyheter och smartare sätt att arbeta - i en förbättrad men familjär miljö. Och det här är bara början.

Ta dina foton och filmer till nya estetiska höjder: 5 oumbärliga tips

10 november 2023

Vill du förvandla dina filmer och foton till visuella upplevelser som griper tag i tittarnas uppmärksamhet? Då är det dags att pröva nya knep i konsten bildkomposition. Med våra fem oumbärliga tips kommer du att lära dig att rama in ditt objekt, styra tittarens blick och skapa en känsla som lämnar avtryck i deras minnen.

Åk till toppen