Du behöver planera för om det ska hållas en presentation, och i så fall vilken dator som ska visa presentationen. Att koppla in flera olika datorer efter varandra i en projektor på plats är sällan en bra idé. Det är oftast bättre att föra över presentationerna till en dator som är inkopplad under hela eventet. Ta också reda på om presentationen innehåller ljud. Det avgör vilken teknik som behövs för att kunna spela upp presentationen.
Fundera också på om ni vill att tittarna ska kunna interagera med er genom chatt eller genom att skicka in frågor? Ska de kunna kommunicera med varandra? Det här påverkar valet av plattform, men också hur många personer som behöver arbeta med livesändningen.
PRO TIP: Testa alla presentationer i god tid innan sändning på live-dagen, så att det finns tid att åtgärda eventuella problem och fel som visar sig. Titta igenom dem så att de ser ut som presentatören tänkt.
Informera om sändningen
Ni måste förbereda information till alla som kan synas eller höras i sändningen. Det gäller även publiken. Lagen ställer vissa krav som är extra viktigt att ta höjd för om det är ett öppet event, där vem som helst kan komma in.
Alla medverkande behöver få information om att ni tänker sända live och att det kanske kommer läggas upp i efterhand. Ni kan behöva avtala med dem om ifall sändningen ska vara offentlig eller låst. Om ni i och med livesändningen lagrar personuppgifter kan ni behöva samla in medgivanden då är det viktigt att tänka på att en röst också är en personuppgift. Om ni filmar publik kan det vara en bra idé att samla in samtycken när de kommer in i lokalen samt förbereda ett område där personer som inte vill synas kan sitta. Glöm då inte att informera kamera-teamet om att de inte ska filma ditåt.
Moderator
För att få ett fint flyt i sändningen så är det ofta en bra idé att anlita en erfaren moderator. Alltså en person som kan knyta ihop alla delarna, presentera medverkande och hålla koll på tiden. En moderator ska lyssna men också kunna ta plats och tala om när någon svävar iväg. Det är viktigt att hålla en röd tråd igenom sändningen så att de som inte är på plats lätt kan följa med.

Frågestund
En moderator kan också vara med och skapa en inbjudande och engagerande miljlö för tittarna genom att ta emot frågor utifrån och ställa i livesändningen. Frågor som kommer in live och ställs direkt kan göra att fler känner sig engagerade och villiga att ställa sina frågor. Om frågorna kommer in öppet är det också en bra idé om någon kan sitta och ha ett öga på att ingen skriver något olämpligt.
Ställa frågor till tittarna
Moderatorn kan också ställa frågor till tittarna som får svara med till exempel sin telefon. Det finns tjänster där man får logga in med en kod och svara på frågorna. Två av dessa är slido.com och ahaslides.com. De är två likvärdiga tjänster där man kan rangordna olika frågor som tittarna tycker är viktiga eller bara ställa en fråga om sändningen, till exempel.
Det kan också vara roligt med ett quiz. Kahoot.com är en tjänst där du ställer frågor som tittaren svarar på i en app eller på webben. Allt går på tid och ger en liten kul twist och tävlingsmoment till sändningen.
PRO TIP: Om ni ska ta in frågor från publiken kan det vara bra att skriva ett antal frågor själv så att man inte står helt utan om publiken inte skulle vara engagerad.
Körschema
Skriv ett körschema över innehållet i sändningen där ni placerar in era medverkande. Var detaljerad och planera en längd för varje del. Tänk på att inte boka för långa block utan bryt gärna ner i mindre delar så blir det lättare för tittaren att följa sändningen. En bra längd är runt 45 minuter och sen en paus på 10-15 minuter. Tänk också på varje delmoment bör vara upp till ca 10 minuter. Några momnent bör också kunna agera som “dragspel”. Det kan vara frågestunder eller att en moderator ställer frågor till de medverkande. Då går det att fylla ut om sändningen blir för kort men också korta ner om ni drar över tiden.
Kör inte på för länge utan uppehåll. Då tappar ni bara tittarnas intresse. Det kan också vara bra att få tid att justera saker som uppstått tekniskt. Och tänk på att hålla tiden. Om ni sagt att ni ska köra i 45 minuter så se till att inte dra över. Avsluta istället med en frågestund som ni kan anpassa i längd efter behov.
Välja lokal
Med pandemiåren bakom oss kan förhoppningsvis fler närvara även på plats. Ni behöver alltså välja lokal utifrån hur många ni vill ha i publiken och kanske hyra en konferenslokal om många ska kunna vara på plats. Men oavsett om ni ska sända från egna eller hyrlokaler så gäller de här tipsen: