Välj rätt utrustning för ditt webbinarium

I den första delen av vår artikelserie om att sända live pratade vi om vad man behöver för att planera en lyckad livesändning. I den här andra delen ska det handla om sändningsutrustningen. Hur mycket ska man spendera och vad finns det för prisvärda alternativ? Det är egentligen varken svårt eller nödvändigtvis dyrt att börja sända live. Men vi återkommer till det och kör igång istället.

Välj rätt utrustning för ditt webbinarium

Tekniken som gör livesändningen möjlig

Det här är avsnittet som vissa avskyr och andra älskar. Vi kommer dela upp ämnet teknik i två delar. Det är dels utrustning som du kan använda i många olika sammanhang och till andra inspelningar, och dels är det utrustning med det specifika syftet att göra livesändningar.

Om man producerar ett traditionellt videoklipp så är det oftast ett skeende som ska gestaltas och för det behöver du en kamera. Du behöver också någon form av mikrofon för att ta upp ljud och kanske också ljus i form av lampor. Kameran går att flytta och du kan välja vinklar i stunden och så vidare. När inspelningen är klar tankar du in materialet i en redigering och klipper färdigt din film. 

När du istället livesänder så behöver du hitta den bästa platsen för kameran från början och kan sen inte flytta runt den på samma sätt. I vissa fall behöver du flera kameror för att kunna variera bildkomposition och vinklar. Istället för bara en så behöver du kanske flera mikrofoner om det är fler som ska höras i sändningen. Om du ska visa en presentation behöver du teknik för att visa den, både i lokalen och på webben.

Du behöver också en form av bildmixer för att paketera allt till en signal som du sedan sänder ut på internet via en av sändningsplattformarna som vi nämnde i del 1. Vi rekommenderar vår egen tilläggsmodul Live som ger dig statistik i realtid och möjlighet att publicera sändningen på din egen hemsida samt bara använder svenska servrar.

Så väljer du kamera för livestreaming

I det här avsnittet är vi ganska generella i våra tips och ger fingervisningar. Eftersom det kommer nya kameror hela tiden så kan konkreta kamerarekommendationer snabbt bli utdaterade.

Vi rekommenderar kameror med HDMI-utgång. Det är en konsumentstandard som fungerar väldigt bra i livesammanhang. Det finns kameror med fast optik och andra där du kan byta objektiv. Blackmagic, Sony, Canon och Panasonic gör alla kameror i olika budgetklasser, som kan vara värda att titta på. Undvik webbkameror med USB-kontakt eftersom de saknar inställningsmöjligheter och ofta ger sämre bildresultat. De är gjorda för andra sammanhang, till exempel Zoom och Teams och liknande mötesplattformar. De har vanligtvis en mycket mindre bildsensor än andra kameror vilket yttras sig i mer brus, sämre exponering och att fokusen inte lyckas låsa på rätt ställe utan “pulserar”, vilket kan upplevas som störande i sändning.

För den som vill använda många bildutsnitt, men inte anlita så många personer, kan robotkameror vara ett alternativ. Då kan en ensam operatör styra dem med en joystick. 

PRO TIP: Ställ in utsnitt i förväg och justera sedan bara vid behov under sändningen. Det är också bra att ha en kamera som tar ett utzoomat utsnitt som är lätt att klippa till medan du gör justeringar på en annan kamera.

Säkerställ hög ljudkvalitet

Du behöver kunna koppla in ljud på ett professionellt sätt. Vi brukar alltid rekommendera att man tittar efter en kamera som har XLR-ingång. Det är kraftiga kontakter som håller och du kommer alltid ha bra ljud som synkar med bilden, direkt i kameran.

Mikrofoner för att sända live

Många gånger är bra ljud faktiskt viktigare än bra bild. I livesammanhang används oftast myggor av olika sorter. Det är små mikrofoner som sätts antingen på kläderna eller på huvudet i ett headset. Dessa är antingen omni-direktionella (rundupptagande) eller kardioid-mikrofoner som plockar upp ljud inom ett mer riktat område vid mikrofonen. Rundupptagande är inte så känsliga för placering, men kan kräva lite mer aktivt arbete av en ljudtekniker eftersom de lätt plockar upp ljud från andra personer också. De riktade kardioidmikrofonerna låter ofta bättre när det förekommer ljud i bakgrunden men kräver också att man är noggrann med att rikta dem åt rätt håll. Om de vrider sig bort från munnen blir ljudet snabbt sämre.

Om du har en fast plats för en presentatör så kan det även fungera bra med en så kallad shotgun-mikrofon. Det är en längre mikrofon med ett väldigt riktat upptagningsområde. Den kan monteras riktad mot talaren, strax ovanför bildkanten. Vårt bästa tips är dock att använda trådlösa myggor eftersom det innebär att de som talar inte behöver tänka så mycket på var de befinner sig på scenen.

Professionell belysning

Bra ljus i lokalen är viktigt för helhetsintrycket. Många lokaler med scen har fast installerad belysning som ni kan använda. Om du behöver ställa upp egna lampor ska du se till att använda lampor som har samma färgtemperatur, så kallad vitbalans. Det finns dagsljuslampor som ger ett kallt blått ljus och andra som ger ett varmt rött ljus. Att blanda dessa blir sällan bra i en livesändning. Det finns sammanhang där det kan finnas en poäng med att ha olika färgtemperaturer, men vi rekommenderar att du tar in någon som kan hjälpa er med ljusdesignen i sådana fall.

Val av projektor

Om de som tittar i lokalen tittar på en projektionsduk är det viktigt att de som ser sändningen på distans också har möjlighet att följa med. Det blir sällan bra att filma projektorduken utan du kan behöva plocka in presentationen digitalt i datorn som en egen bildkälla. Det gör du med hjälp av en splitter som tar signalen från presentationsdatorn via hdmi eller displayport och dels skickar till projektorn och dels konverterar till HDMI in i utsändningsutrustningen. 

PRO TIP: Det underlättar om alla bildkällor kommer in i mixen via HDMI, så det rekommenderar vi starkt.

Bildmixer och streamer

Bildmixrar finns i många olika varianter. Det finns mjukvarubildmixrar och det finns mixrar som är ren hårdvara. En mjukvara som många känner till är OBS. Det är ett gratis och relativt enkelt program som du kör i datorn. Det fungerar bra, men saknar vissa funktioner som du får om du betalar en slant. Ett steg upp och det vi rekommenderar, är programmet vMix. Det är snarlikt OBS men har fler funktioner. Båda programmen är både bildmixer och streamer men vMix har också ett tillval som heter vMix Call där man kan ta emot bild- och ljudkällor utifrån ungefär som Zoom fast på ett mycket mer kontrollerat sätt. 

Väljer man att köpa hårdvara så har vi goda erfarenheter av Blackmagics serie Atem Mini. De finns i flera versioner med olika extrafunktioner och kostar från cirka 4 000 kr. Den enklaste kan hantera flera bildkällor och sänder via en extern sändningsplattform. Ett steg upp finns Pro-versionen som har en inbyggd streamer som gör att du kan sätta upp sändningen direkt i mixern. Ytterligare ett steg upp finns ISO-versionen som också kan spela in dina bildkällor internt så att du kan redigera sändningen i efterhand precis som ett vanligt videoklipp.

Epiphan Pearl är en annan hårdvarulösning som är väldigt lättanvänd väl på plats. Den har en touchskärm där du startar livesändningen, men har nackdelen att den behöver ställas in i förväg av en tekniker. 

Om ni valt en hårdvarubildmixer så kan det alltså ingå en streamer i den lösningen. Annars behöver ni komplettera med en streamer som skickar ut sändningen på internet. Du kopplar upp den mot ert konto och plattform, lägger in en stream key och trycker igång sändningen.

Vad allt det här kostar är såklart också intressant att veta. Vi har delat upp det i olika budgetvarianter. Det billigaste alternativet är OBS som är gratis programvara. Du behöver då även någonting för att få HDMI-signalen från kameran in i datorn vilket kräver en konverterare till antingen USB 3 eller Thunderbolt. De brukar kosta 1 000 - 3 000 kr. Nackdelen är att de inte alltid är så robusta. De drar också en del processorkraft vilket kan få fläktarna på din dator att börja arbeta på högvarv. 

Om man är villig att lägga sig på en mellannivå så kan det vara bra att titta på en dator med lite kraftigare processor och ett dedikerat grafikkort. Vi rekommenderar också att du satsar lite pengar på vMix. Det finns både som prenumerationstjänst och som programvara du köper. Beroende på vilken licens du väljer får du tillgång till HD och upp till 4K samt deras tilläggstjänster.

Hårdvarumixrarna i Atem-serien från Blackmagic finns som vi nämnt i flera versioner och de börjar runt 7 000-10 000 kr. Här kommer ständigt nyheter och det finns också andra tillverkare så ett stalltips är att kika runt och köpa det som bäst passar era krav och förutsättningar.

Är du riktigt sugen på att sända live ofta kan du gå all-in och bygga en egen livestudio. Då kan du fortsätta med vMix, men bygga en dedikerad dator som som är skräddarsydd för det. Det finns flera aktörer som sysslar med den typen av datorbyggen. Det kan vara ett bra sätt att få en robust och kraftfull miljö för livesändningar om man har det behovet. Trots det brukar nog de flesta välja en hårdvarumixer när de valt att lägga sig på den här nivån och prisklassen. Då kanske man behöver fler inspelare som kan banda materialet och även fler kameror. Riktiga studiokameror kan vara stora, tunga och kosta mycket pengar. 

Så den bästa rekommendationen är att fundera på vilken nivå som passar er bäst, börja enkelt och skala upp över tid med antingen en mjukvaru- eller hårdvarulösning.

Men måste det vara så avancerat är kanske en naturlig fråga så här på slutet? Nej såklart inte. Du kan komma långt med enbart en mobiltelefon. Kameran i den tar upp både ljud och bild med en kvalitet som blir bättre för varje ny modell som presenteras och du kan faktiskt koppla upp din mobiltelefon till Mediaflow Live och sända direkt med den. Men det finns också begränsningar i vad du kan göra. Du är till exempel låst till ett enda utsnitt och det är svårt att få in ljud från flera ljudkällor. Därför lämpar det sig oftast bättre för korta spontana sändningar till sociala medier.

Checklista för utrustningen

Sammanfattningsvis kan en lista över tekniken se ut så här:

  • Minst en kamera
  • Minst en mikrofon
  • Belysning
  • Visningsteknik för en presentation – projektor och en bildsplitter som kan skicka signalen både till projektorn och till din sändningsutrustning.
  • Bildmixer för att klippa mellan olika bildkällor och skicka den mixade signalen av ljud och bild till sändningsplattformen. 
  • Sändningsplattform för utsändningen, tex Mediaflow Live.

Köpa eller hyra?

Slutligen rekommenderar vi att ni funderar på om ni ska hyra eller köpa utrustningen. Om ni satsar på film i organisationen så kan det vara en bra idé att äga den utrustningen som går att använda både i vanlig videoinspelning och till livesändning. Med en grundutrustning kan man alltid komplettera genom att hyra fler kameror, mikrofoner eller lampor eller, vid behov. Ingen blir glad av att ha teknik som bara samlar damm på en hylla i ett skåp.

Efter sändningen

Om ni är en offentlig verksamhet så får ni inte glömma att tillgänglighetsanpassa. Enligt lagen har ni två veckor på er att tillgänglighetsanpassa material som ska ligga kvar online. Om ni väljer att ändå livetexta rekommenderar vi att ni tar in personal för det och inte en robottjänst. Det kan vara lockande men blir sällan tillräckligt bra. Vi rekommenderar däremot automatiska textningsverktyg för klipp som ska ligga kvar i efterhand. De sparar dig massor med tid även om du behöver komplettera och ändra lite i efterhand.

Tänk också på att själva spelaren behöver vara tillgänglighetsanpassad. Den ska kunna läsas med skärmläsare. Det är inte bara textning och innehåll det handlar om när det gäller tillgänglighet.

I Mediaflows Video Manager finns flera smarta funktioner som gör det lätt att tillgänglighetsanpassa dina videoklipp.

Checklista för webbinar

Vi skickar med en liten snabb checklista här:

  • Välj en plattform som är anpassad för livesändning, inte en videokonferensplattform utan en riktig plattform som Mediaflow, Youtube, Vimeo eller liknande.
  • Behöver plattformen ha stöd för frågor eller chatt?
  • Hur många och vilka ska prata?
  • Se till att de finns mikrofoner till alla.
  • Välj en lokal med stabilt internet och bra belysning.
  • Ta reda på om det redan finns teknik i lokalen och hur den fungerar med er egen utrustning.
  • Om ni behöver visa en presentation behöver ni fundera på vilken teknik som behövs för att kunna visa den för folk på plats och även de som tittar på distans.
  • Informera deltagare och publiken om GDPR och teckna nödvändiga avtal med externa föreläsare.
  • Gör ett körschema och en tekniklista så ni vet precis vad som ska hända och vilken teknik ni behöver ha med på plats.
  • Hur engagerar ni tittarna lite extra, ska ni ställa frågor? Ska ni ha en quiz eller något liknande?
  • Ha rätt folk på rätt plats. Anlita en moderator och en tekniker. Eventuellt även kamerapersoner.
  • Glöm inte bort webbtittarna om det även sitter folk i lokalen. Titta in i kameran och peka inte på projektorduken.
  • Köp eller hyr teknik beroende på vad ni ska sända och beroende på var ni lägger ribban.
  • Ni behöver bild, ljud, ljus och någon form av bildmixer tillsammans med en streamer.


Sänd live med Mediaflow

Mediaflow är en molnbaserad tjänst för ditt arbetsflöde med bilder, video och dokument. I Mediaflows Live-modul har du full koll på hur din sändning presterar, med livestatistik och enkla verktyg för att skapa nya livesändningar. Presentera sen dina filmer enkelt på webbplatsen med hjälp av Video Manager.

Boka en demonstration för att se hur din organisation kan arbeta effektivare med Mediaflow.

Följ våra nyheter och sociala medier


Stort tack för alla inspirerande samtal i vår monter på Sitevisiondagarna!

25 oktober 2024

Vi vill rikta ett stort tack till alla er som tog er tid att besöka Mediaflows monter på Sitevisiondagarna. Det var fantastiskt roligt att träffa så många av er, både gamla och nya bekantskaper. Att få ta del av er feedback är otroligt värdefullt för att kunna utveckla och förbättra plattformen framåt, med ert arbete i fokus.

Mediaflow får Gasellutmärkelse för tredje gången!

09 oktober 2024

Vi på Mediaflow är otroligt glada och stolta över att ännu en gång ha fått den prestigefyllda utmärkelsen DI Gasell. Det är ett kvitto på att vi är ett av Sveriges snabbast växande och starka företag och att vårt hårda arbete, vår innovation och grymma medarbetare gör skillnad för våra kunder.

Våra bästa tips för dig som vill börja arbeta med video

27 september 2024

Fler och fler företag och organisationer uppger att de vill använda video som en del av sin marknadsföring och kommunikation, men många upplever också att det är svårt att börja. Det finns en uppfattning om att det är både dyrt med teknik och resurskrävande. I den här artikeln ska vi ge våra bästa tips för dig som ligger i startgroparna men som ännu inte riktigt satt igång.

Åk till toppen