Så väljer du kamera för livestreaming
I det här avsnittet är vi ganska generella i våra tips och ger fingervisningar. Eftersom det kommer nya kameror hela tiden så kan konkreta kamerarekommendationer snabbt bli utdaterade.
Vi rekommenderar kameror med HDMI-utgång. Det är en konsumentstandard som fungerar väldigt bra i livesammanhang. Det finns kameror med fast optik och andra där du kan byta objektiv. Blackmagic, Sony, Canon och Panasonic gör alla kameror i olika budgetklasser, som kan vara värda att titta på. Undvik webbkameror med USB-kontakt eftersom de saknar inställningsmöjligheter och ofta ger sämre bildresultat. De är gjorda för andra sammanhang, till exempel Zoom och Teams och liknande mötesplattformar. De har vanligtvis en mycket mindre bildsensor än andra kameror vilket yttras sig i mer brus, sämre exponering och att fokusen inte lyckas låsa på rätt ställe utan “pulserar”, vilket kan upplevas som störande i sändning.
För den som vill använda många bildutsnitt, men inte anlita så många personer, kan robotkameror vara ett alternativ. Då kan en ensam operatör styra dem med en joystick.
PRO TIP: Ställ in utsnitt i förväg och justera sedan bara vid behov under sändningen. Det är också bra att ha en kamera som tar ett utzoomat utsnitt som är lätt att klippa till medan du gör justeringar på en annan kamera.
Säkerställ hög ljudkvalitet
Du behöver kunna koppla in ljud på ett professionellt sätt. Vi brukar alltid rekommendera att man tittar efter en kamera som har XLR-ingång. Det är kraftiga kontakter som håller och du kommer alltid ha bra ljud som synkar med bilden, direkt i kameran.
Mikrofoner för att sända live
Många gånger är bra ljud faktiskt viktigare än bra bild. I livesammanhang används oftast myggor av olika sorter. Det är små mikrofoner som sätts antingen på kläderna eller på huvudet i ett headset. Dessa är antingen omni-direktionella (rundupptagande) eller kardioid-mikrofoner som plockar upp ljud inom ett mer riktat område vid mikrofonen. Rundupptagande är inte så känsliga för placering, men kan kräva lite mer aktivt arbete av en ljudtekniker eftersom de lätt plockar upp ljud från andra personer också. De riktade kardioidmikrofonerna låter ofta bättre när det förekommer ljud i bakgrunden men kräver också att man är noggrann med att rikta dem åt rätt håll. Om de vrider sig bort från munnen blir ljudet snabbt sämre.
Om du har en fast plats för en presentatör så kan det även fungera bra med en så kallad shotgun-mikrofon. Det är en längre mikrofon med ett väldigt riktat upptagningsområde. Den kan monteras riktad mot talaren, strax ovanför bildkanten. Vårt bästa tips är dock att använda trådlösa myggor eftersom det innebär att de som talar inte behöver tänka så mycket på var de befinner sig på scenen.
Professionell belysning
Bra ljus i lokalen är viktigt för helhetsintrycket. Många lokaler med scen har fast installerad belysning som ni kan använda. Om du behöver ställa upp egna lampor ska du se till att använda lampor som har samma färgtemperatur, så kallad vitbalans. Det finns dagsljuslampor som ger ett kallt blått ljus och andra som ger ett varmt rött ljus. Att blanda dessa blir sällan bra i en livesändning. Det finns sammanhang där det kan finnas en poäng med att ha olika färgtemperaturer, men vi rekommenderar att du tar in någon som kan hjälpa er med ljusdesignen i sådana fall.