Ny serverdrift med högsta säkerhet

För att få bättre kontroll och kunna erbjuda högsta möjliga säkerhetsnivå kommer vi snart migrera all data till servrar i egen regi. Det gör oss mer flexibla och låter oss möta alla önskade nivåer av trygghet och prestanda samt förenklar med personuppgiftsbiträden.

Ny serverdrift med högsta säkerhet

Satsningen på att flytta all serverdrift till egen regi i Uppsala och Stockholm är en del i ett led av strategiska beslut runt uppskalningen av bolaget och som även innefattar vår pågående ISO-Certifiering (27001). Investeringarna i den utbyggda serverparken ger oss en väsentlig överkapacitet att växa i under många år framöver. För de kunder med behov av maximal fysisk säkerhet kan vi erbjuda serverdrift på vår egen hårdvara placerad i Interxions nya MSB III-klassade servercenter i Stockholmsområdet.

Med de förutsättningarna kan vi säkerställa att all data lagras i Sverige på krypterade enheter och att endast vår egna personal har tillgång, även rent fysiskt, till servrar och lagring. Varje server och lagringsenhet kommer finnas i minst två redundanta uppsättningar med oberoende kraftförsörjning från olika källor. Dessutom kommer de ha redundanta internetuppkopplingar från olika leverantörer med en total dubbelriktad kapacitet på över 30 Gbit/s. 

Fram till idag har vår lagring och serverdrift legat hos våra hostingleverantörer City Networks i Sverige samt för vissa kunder även ElastX och Rackspace. Tekniskt och juridiskt har de varit underleverantörer till oss eftersom de lagrar personuppgifter åt oss på sin hårdvara och ur ett GDPR-perspektiv har de räknats som personuppgiftsbiträden. Genom att ta det här steget får vi full inblick och kontroll över hur all data hanteras och kan samtidigt förenkla avtalsskrivning. 

Fler alternativ för er som kunder

Följande driftalternativ erbjuds:

 • RC (Redundant Cloud) 1 000 Mbit/s
 • RCC (Redundant Compliant Cloud) 1 000 Mbit/s
 • RCSC (Redundant Compliant Speed Cloud) 10 000 Mbit/s
 • RCPSC (Redundant Compliant Pro-encrypted Speed Cloud) 10 000 Mbit/s

Det innebär att ni kan anpassa ert Mediaflow ännu mer efter er verksamhet och vilka nivåer av redundans och överföringshastighet ni behöver. Från och med andra nivån, RCC, garanterar vi att kundens data enbart hanteras i MSB III-klassad servermiljö. Denna nivå, och uppåt,  rekommenderas för organisationer inom offentlig sektor som har extra höga krav på säkerhet.

Behöver ni göra något?

För de allra flesta är svaret nej. Ni behöver inte göra något. Vill ni fortsätta som tidigare kommer bytet huvudsakligen att innebära en bakgrundsuppdatering som ger er högre säkerhet och hastighet. 

Ni kommer få erbjudande (om ni inte redan fått det) om att uppdatera ert avtal och kunna välja ett högre driftsalternativ än idag. Det vi erbjudit hittills motsvarar nivå RC (ovan) dock med skillnaden att det nu även ingår redundans vilket i praktiken innebär att ni inte kommer märka om våra servrar går ner.

Alla ni som har portaler som går att besöka från en adress kopplad till er egen webbplats (via en så kallad subdomän), till exempel mediabank.er-organisation.se, kommer behöva ändra så att ni kan koppla adressen till våra nya servrar.

De kunder som har låsta nätverk eller brandväggar där ni har specifikt öppnat upp för trafik till oss, kommer behöver göra uppdateringar även där för att kunna nå plattformen även i fortsättningen.

Vi kommer att återkomma till er med information om hur ni når våra nya servrar när det närmar sig.

Nya avtal när servrarna tas i drift

I de fall där avtal innefattar tidigare personuppgifts-underbiträden kommer vi att skicka ut nya, förenklade avtal, som återspeglar ändringarna.

Vi beräknar kunna flytta över driften till våra egna servrar under april och maj månad och skickar ut mer information när vi bestämt tid och datum för flytt av er data. Flytten kommer ske helgtid för att minimera påverkan på det dagliga arbetet. Kontakta oss gärna på info@mediaflow.com om ni har frågor eller vill veta mer om de nya driftalternativen.

Fakta om MSB-III-klassade servercentret

Den nya serverhallen vi hyr in oss i hos Interxion är uppbyggd som ett fort.

 • 3 300 m2 stort datacenter
 • 99,9% upptid (SLA)
 • Redundant kraftförsörjning från oberoende UPS:er
 • Säkerhetsklass III (MSB III)
 • Utbildad säkerhetspersonal på plats 24×7
 • Endast Mediaflows personal har tillgång till servrar och lagring
 • Multipla lager av fysisk säkerhet inklusive smartkort och biometriska access terminaler för att ta sig genom dörrar, CCTV och till och med fällor
 • Drivs av 100% förnybar energi
 • Kylningen är kopplad till fjärrvärmenätet och värmer upp tusentals lägenheter i Stockholm

Snart kommer Mediaflow 4.0 - det här behöver du veta

21 november 2023

I december lanserar vi den största uppdateringen hittills av vår plattform. Nästa generation av Mediaflow bjuder på många nyheter och smartare sätt att arbeta - i en förbättrad men familjär miljö. Och det här är bara början.

Ta dina foton och filmer till nya estetiska höjder: 5 oumbärliga tips

10 november 2023

Vill du förvandla dina filmer och foton till visuella upplevelser som griper tag i tittarnas uppmärksamhet? Då är det dags att pröva nya knep i konsten bildkomposition. Med våra fem oumbärliga tips kommer du att lära dig att rama in ditt objekt, styra tittarens blick och skapa en känsla som lämnar avtryck i deras minnen.

Åk till toppen