Så organiserar du bilder med en effektiv mappstruktur

Har du och dina kollegor problem att hitta bland era bilder, video och dokument? Med ett Digital Asset Management System (DAM) som Mediaflow kan du skapa effektiva mappstrukturer och berika filerna med fler sökord och metadata. I den här artikeln ska vi gå igenom hur du kan se till att alla användare hittar rätt filer på sekunder.

Mediaflow är en molnbaserad tjänst för ditt arbetsflöde med bilder, video och dokument. Med kraftfulla GDPR-verktyg, automatisk undertextning av filmer och smidig delning av filer kan du kapa flera andra tjänster och ha allt samlat på en plattform. 

Vad är indexering?

Att indexera era filer innebär att ni aktivt arbetar med en mappstruktur som fungerar i er organisation och att ni berikar filerna med metadata på ett sätt som passar er. Det viktigaste för att era användare ska hitta rätt är att utgå från deras behov och förväntningar. Lägg till metadata och sökord som era användare känner till och använder. 

I Mediaflow kan du skapa parallella mappstrukturer så att rätt filer alltid syns för rätt person. Mediaflow hanterar automatiskt kopior och dubbletter så att filer kan ligga i flera mappar utan att ta extra plats. Det innebär att du kan ha en mappstruktur för era webbredaktörer och samtidigt en annan mappstruktur som ni publicerar i en mediabank.

Namnge efter användning och igenkänning

Mappstrukturen för en webbredaktör kan du med fördel döpa efter samma struktur som er hemsida. Då blir det lätt att se en logik och det blir enklare att hitta filer. Ni kan också döpa mappar efter er organisationsstruktur. Dela gärna in dem efter användningsområde för extra tydlighet, till exempel Rekrytering eller Anställda. Använd gärna kampanjnamn eller projektnamn och tänk på att undvika svepande mappnamn som “bilder på personer”, “blandat” eller “övrigt”.

  • Spara alla grafiska logotyper, manualer och andra relevanta filer i en egen mappstruktur så blir det lätt att hitta dem.
  • Skapa mappar för projekt så kan ni smidigt samla filer från systemet där. Samma fil kan visas på flera ställen i Mediaflow utan att skapa kopior vilket gör att alla förändringar i filen eller nya versioner sparas på alla ställen.
  • Skapa mappar för insamling av material. Dessa kan ni sedan dela i en Webblänk med samarbetspartners som externa fotografer, byråer eller kollegor. Det som laddas upp via länken dyker upp i mappen i Mediaflow.

Gör mappsystemet överskådligt

En mappstruktur bör vara lätt att överskåda och innehålla en lagom mängd filer. Om ni har många mappar med få filer eller många filer i få mappar så blir det svårt att hitta rätt. Försök hitta en balans och ha en mappstruktur som är lagom för er.

Ni kan dölja mappar för vissa grupper av användare och bara ge tillgång till relevant material. Gamla filer som inte längre är aktuella kan ni arkivera och på det sättet dölja. 

Återanvänd er gamla filstruktur

När ni börjar från grunden med Mediaflow har ni möjlighet att flytta hela er befintliga mappstruktur till våra servrar. Ni behöver inte börja från grunden. Då importerar ni allt via FTP. Vår support hjälper gärna till med det vid behov. Kontakta dem genom supportfliken i Mediaflow.

Använd vyer och filter

Om ni har många filer i samma mapp kan det underlätta att använda filter och vyer. Du kan även välja att visa filer i underliggande mappar så att du kan se alla filer i samma vy och sortera dem.

Indexera smart

Ett fungerande sök är extremt användbart om ni är många som delar på mappstrukturen. I Mediaflow kan du förbättra sökresultaten genom att arbeta systematiskt med indexering av era filer. På fliken Indexering kan du berika filerna med beskrivningar, alt-texter och sökord bland annat. 

  • Ju fler sökord desto bättre sökbarhet. En fil kan utan vidare innehålla 10-15 ord eller mer så länge de är relevanta för bilden.
  • Utgå ifrån er interna terminologi och vad kollegorna efterfrågar. Vilka ord använder ni och era kollegor när ni letar i ert material? Som Pro-användare kan man även få information vilka som är de ord som portalanvändare söker mest på under Inställningar > Statistik.
  • Använd synonymer och relaterade ord. Synonymer hjälper er fånga upp snarlika sökningar och ökar på så vis sökbarheten. När ni anger ett visst sökord visar systemets algoritm ibland förslag på just synonymer eller relaterade ord. Ni får även alltid med sökorden i pluralform, om ni vill.
  • Använd funktionen Autoindexera. Om alla filer i en mapp ska indexeras med samma sökord kan ni lägga till sökord även på mappnivå. Då omfattar de samtliga filer som ligger i en mapp och nya filer som du adderar senare.

Lägg till syntolkning i din video

21 maj 2024

Alternativa ljudspår, även kallat syntolkning, är en viktig del av tillgänglighetsanpassning av video för personer som har en synnedsättning. I den här artikeln ska vi titta på hur du kan lägga till flera bild- och ljudspår till filmer i Mediaflow.

Tidsbesparande AI-sökfunktion förbättrar din användarupplevelse

12 april 2024

Du känner säkert igen att taggning av bilder med sökord och metadata kan vara tidsödande och jobbigt. Det är inte helt lätt att komma på relevanta sökord för en stor mängd bilder. För att underlätta för dig har Mediaflow en funktion lägger till sökord som genererats av AI. Dina bilder får automatiskt förslag på sökord som du kan lägga till som metadata. I den här artikeln förklarar vi mer om hur du använder funktionen.

Historiskt mål om upphovsrätt till AI-genererad bild!

05 april 2024

För första gången har en bild som tagits fram med hjälp av AI fått upphovsrätt. Advokat Katarina Ladenfors berättar här om det kinesiska rättsfallet som gav en konstnär upphovsrätt på en bild framtagen med AI-verktyg.

Åk till toppen