Nå fler med dina filmer – tre tips för att skapa engagemang

Att arbeta med video i kommunikation och marknadsföring har blivit en självklarhet i takt med att antalet sociala medier ökar. Den tekniska utvecklingen har även gjort det möjligt att skapa videoinnehåll till en betydligt lägre kostnad än tidigare. De flesta har redan en mycket kompetent videokamera i sin telefon och det finns appar som gör efterarbete och redigering enkelt och snabbt.

Nå fler med dina filmer – tre tips för att skapa engagemang

Video har alltid haft en naturlig dragningskraft genom det rörliga. Dina och mina ögon dras till det som rör sig och vi tenderar att titta längre på video än på texter och stillbilder. I ett flöde av information är det därför inte så konstigt att rörliga bilder är det mest slagkraftiga mediet när man vill nå en publik online.

Laptop med Twitters förstasida

Det här vet förstås plattformarna vi befinner oss på. De sociala mediernas algoritmer prioriterar engagerande inlägg och därför växer mängden rörligt innehåll hela tiden. Så hur ska du som videokreatör tänka då? Hur ska du göra för att nå ut med ditt budskap i bruset av video som uppstår?

Här listar vi tre punkter att fundera igenom innan du trycker på record.

Vad är grejen?

Det första ni bör göra när ni planerar en film är att bestämma er för en vinkel på berättelsen. Vad är det viktigaste budskapet och vilka ingredienser finns för att bygga en historia runt det. En vinkel ska vara tydlig från start och vara lätt att följa genom hela filmen.

Många gånger finns det flera aspekter som man vill förmedla, men att göra film handlar mycket om att förenkla och välja bort. Inget annat medium är lika effektivt som film för att väcka känslor. Men om berättelsen blir för komplex med många små berättelser på en gång så kommer tittaren bli förvirrad och splittrad. Det gör det svårare att komma ihåg vad man precis sett. Det kan vara lockande att låta alla som varit inblandade komma till tals, men det är viktigt att fokusera på en sak. Lägg det som inte platsar i filmen på er hemsida istället och led tittaren dit. Publicera artiklar och lägg till faktarutor för den som vill veta mer.

Vad vill ni att tittaren ska göra sen?

Vad är syftet?

Oavsett vad er film ska handla om, så behöver ni fundera på vad ni vill att den ska ge för effekt. Vad vill ni att mottagaren ska göra sen? Vill ni driva trafik till er hemsida? Vill ni förklara en produkt eller en tjänst eller vill ni helt enkelt öka er försäljning? Vilka mål ni än har så är det mycket enklare att formulera ett tydligt budskap om syftet är klart för er själva. Det hjälper er att välja rätt delar i ert underlag för att sätta ihop och berätta en intressant historia.

Vilka vill ni nå?

Idag mäts framgång för filmer ofta genom hur de lyckas engagera människor i sociala medier och hur väl de väcker intresse för tjänster och varor. Det som framgångsrika filmer har gemensamt är att de får oss att känna någonting. Det kan vara glädje eller ilska, kanske stolthet eller varför inte inspiration eller ha-begär? För att nå rätt personer med rätt budskap är det därför viktigt att veta vem ni kommunicerar med. Förhoppningsvis har ni redan bra koll på hur era målgrupper ser ut och ni har kanske också tagit fram några påhittade målgruppspersoner som ger ansikte åt era mottagargrupper. Använd detta i förarbetet så kommer ni göra filmer som engagerar och leder till att fler agerar som ni vill.

Hjälp publiken att agera

När filmen är i produktionsfasen och ni vet vad ni vill nå för effekt i slutänden så återstår att ge tittaren den sista lilla knuffen åt rätt håll. Ni kan till exempel avsluta filmen med en tydlig uppmaning att gå in på er hemsida, kontakta en medarbetare eller köpa era tjänster. Lägg gärna till en länk när ni publicerar filmen så förenklar ni för tittaren ytterligare och och gör det lätt att analysera i efterhand.

Involvera de personer som berörs

Jag är ledsen att det blir upprepning här, men det går inte att överdriva vikten av att skapa känslor och Jag är ledsen att det blir upprepning här, men det går inte att överdriva vikten av att skapa känslor och engagemang. Det är så centralt i filmskapandet. Ofta är det inte de mest givna personerna som ger det lilla extra som lyfter filmen till nästa nivå. Det kan kännas enkelt att intervjua och filma chefer i olika verksamheter. De är vana att prata, och är ansikten man ofta känner igen. Och det kan bli hur bra som helst, men genom att hitta och involvera andra personer som berörs på riktigt eller har arbetat i processen så blir resultatet nästan alltid ännu bättre.

Fråga andra personer på plats vid inspelningen om de vill vara med. Var lite spontan. Intervjua någon i personalen och visa personerna bakom besluten. Ställ öppna frågor och låt de här personerna uttrycka sig med sina egna ord som i ett vanligt samtal så blir budskapet enkelt att ta in och förstå. Ytterligare en positiv effekt är att de här personerna och deras närmaste känner stolthet och förmodligen själva kommer dela filmen i sina kanaler. 

När ni är klara att publicera filmer på er hemsida så har Mediaflows modul Video Manager många smarta funktioner för att underlätta ert arbetsflöde. Det är lätt att skapa undertexter och möta tillgänglighetskraven med tecken- och syntolkning. Klicka här för att läsa med om Mediaflow Video Manager




Kom och träffa oss på Retail Technology 2023

12 maj 2023

Välkommen till Kistamässan och Retail Technology 2023 med start den 31 maj. Missa inte dagar av spännande föreläsningar av bland annat artisten och entreprenören Petter och flera andra toppnamn inom handeln.

Så skapar du bättre layoutfiler för tryck

11 maj 2023

Många personer inom organisationen kan ha ett stort behov av att skapa trycksaker. Men med alla tekniska termer, format och regler är det inte alltid lätt att veta hur man får bra resultat. Vår Indesign-expert Louise Krångh ger dig här sina bästa tips för att skapa bra tryckfiler.

Åk till toppen