Kom igång med AI-tjänster i jobbet

AI har på kort tid blivit ett verktyg som faktiskt kan göra skillnad för dig som har ett kreativt arbete, genom att exempelvis agera som bollplank i en idéprocess eller lägga upp ramarna för en artikeltext. I den här artikeln ger Mediaflows AI-entusiaster Otto Cornels och Stefan Karlberg sina bästa tips för hur du kommer igång med AI.

Kom igång med AI-tjänster i jobbet

Artificiell Intelligens har diskuterats under lång tid, men sedan OpenAI tog världen med storm med sin ChatGPT i slutet av 2022 har användningen exploderat. Nu finns det verktyg som hjälper kreativa team att arbeta effektivare och marknadsförare kan få hjälp analys av kundbeteenden och kampanjer. Vissa oroas av den snabba utvecklingen, samtidigt som entusiaster menar att vi redan nu har tillgång till verktyg som kommer revolutionera hur vi arbetar.

I vilken ände ska du börja om du aldrig har testat AI-verktyg?

Nu finns AI på något sätt i nästan alla tjänster vi använder och utvecklingen går snabbt. En sak som är säker är att det aldrig är för tidigt att börja utforska verktygen och deras kapacitet. Genom att testa kan du sedan identifiera vilka tjänster som är relevanta för dig och hur de kan hjälpa dig.

Mediaflows Otto Cornels och Stefan Karlberg var tidiga med att använda AI-tjänster och ger här sina bästa tips på hur du kommer igång.

Otto:

–Många verkar tro att det första steget är större än det faktiskt är. Vem som helst kan gå till ChatGPT.com, logga in och skriva “hej”. Det räcker för att man ska komma igång. Jag har hjälpt flera teknikrädda personer och när de får upp ögonen för allt man kan få hjälp med så förstår de plötsligt den otroliga nyttan med dessa verktyg. Det här kommer inte försvinna, det är lika bra att smyga sig in i ledet och börja lära sig redan nu.

Otto är till vardags chef för bland annat supporten på Mediaflow. Han har länge varit intresserad av att optimera arbetsflöden och hitta verktyg som effektiviserar arbetet. Han rekommenderar att hålla sig uppdaterad med hjälp av vissa kanaler på Youtube.

–En bra kanal är Matt Wolfe och hans återkommande “This week in AI”. Det är genom den som jag har hittat många av de tjänster som jag använder idag.

Även Stefan rekommenderar att leta upp personer att följa på sociala medier, för att hänga med i utvecklingen.

–Var nyfiken och låt dina intressen styra. Att följa bra konton på X och och Linkedin är det bästa enligt mig för att hålla sig ajour med vad som gäller. Det lanseras nya tjänster varje vecka, varje dag och det är otroligt lyxigt att få detta sammanfattat av kunniga personer.

Läs också: AI och upphovsrätt - vad gäller?

Hur använder ni AI i arbetet idag?

Otto:

– Med ChatGPT kan du spara väldigt mycket tid genom att först dela material och text som du har och berätta lite om vad du önskar uppnå. ChatGPT kan sedan vara ett väldigt bra bollplank som gör att du får tillgång till en extra hjärna och kan brainstorma ihop och få ett bra resultat på kort tid.

–Ett bra exempel är ett översättningsarbete där vi kunde diskutera med ChatGPT och presentera olika fakta och parametrar kring behovet, vilket gjorde att vi fick ut en bättre översättningstext i slutändan.

–Ett annat exempel var när vi lastade in en mängd texter, dokument, interna mejl och annat i en chatruta och sedan bad ChatGPT gå igenom allt och ordna upp det för att få klarhet kring projektet. Resultatet var otroligt bra och gjorde att vi kunde ta ny fart i projektet på ett otroligt effektivt sätt.

Stefan:

–Jag kan komma igång mycket snabbare med mina uppgifter med hjälp av AI. Genom att välja tillvägagångssätt baserat på olika AI-genererade förslag blir startsträckan avsevärt kortare.

–Jag har använt AI när vi arbetat med att uppdatera Mediaflows Designgenerator för att efterlikna Mediaflow-plattformen och även lägga till nya funktioner. AI har varit ovärderlig för kodningen. Även om koden inte alltid är perfekt ger det en bra grundidé om hur man kan lösa ett problem. Det är väldigt lärorikt och accelererar inlärningskurvan för att skriva och förstå kod på egen hand.

–Ett litet kul inslag var att skapa testbilder (till utvecklingsarbetet) med en humoristisk touch – till exempel en Stormtrooper som försöker måla tavlor men istället kladdar omkring färgen på ett klumpigt sätt.

Vilka är era bästa konkreta tips?

Otto:

–Börja med ChatGPT. Ställ frågor som om du pratade med en människa. Var inte rädd för att försöka tänka lite utanför boxen. En fråga i stil med “hur kan jag ställa den här frågan på ett sätt som gör att du kan ge mig ett bättre resultat” har hjälpt mig flera gånger. Du kan också skriva med ChatGPT och ställa just en sån fråga som “Jag är ny med det här och skulle vilja lära mig hur jag kan använda AI-tjänster i mitt arbete. Vad kan jag börja med?”

–Kom ihåg att du kan bifoga bilder och dokument i ChatGPT. Du kan t.ex. ta en bild av skrivbordet eller någon webbsida och fråga “vad är det här för något?”. På så vis kan man lära sig nya saker om sådant man inte vill gå till sina kolleger och fråga om.

–En sak som många råkar ut för i början är att man får svar som inte är i stil med det man förväntar sig. Det här beror på hur man har ställt sin fråga. Det blir alltså viktigt att ge tjänsten tillräckligt med bakgrundsinfo kopplat till sin fråga. Ju bättre man förklarar omständigheterna kring frågan, desto bättre svar kommer man få. Ett tips här är att faktiskt fråga “hur kan jag ställa den här frågan på ett sånt sätt att jag får bättre svar?”

Vad ska jag undvika med AI?

Stefan:

–Den stora utmaningen är att kvalitetssäkra det du jobbar med. AI har en grundinställning att vara till lags till varje pris, vilket kan ge felaktiga svar istället för svaret “Vet ej”. Det är ett misstag att förlita dig för mycket på det du får serverat av AI eftersom informationen kan vara felaktig. Text och bilder som ska användas i kommunikation riskerar också att tappa den personliga tonaliteten och kan bli väldigt likriktade.

– Det finns också en säkerhetsfråga. Jag tycker att man ska hålla sig uppdaterad i rekommendationer från våra myndigheter, men även vara nyfiken och läsa diskussioner på nätet.

Det här tror vi kommer hända kring AI

På den korta tid som gått sedan de första omvälvande tjänsterna lanserades har utvecklingen gått enormt fort och det lanseras nya funktioner hela tiden, inbyggt i appar och på webben. Många är gratis att börja använda och utvärdera och om man tycker om dem kan man ofta betala månadsvis för fler och bättre funktioner.

Hur stor påverkan blir på hur vi arbetar och lever vet ingen än, men de flesta experter verkar överens om att verktygen är här för att stanna och de kommer förändra mycket i vår vardag.

Stefan:

–Jag ser för närvarande inte AI som ett hot mot min egen expertis, men tekniken kommer definitivt att påverka hur vi arbetar i framtiden. Jag tror att det är nödvändigt att omfamna tekniken för vissa yrkesroller.
Första gången jag verkligen insåg hur långt tekniken hade utvecklats var när jag testade ChatGPT i kodsyfte. Kort därefter provade jag att generera bilder i Midjourney och blev otroligt imponerad - material som jag tidigare spenderat timmar på att ta fram som fotograf och retuschör fanns tillgängliga på ett ögonblick.

Otto:

–I takt med att dessa AI-tjänster blir bättre och förtroendet kring till exempel GDPR och säkerhetsaspekter ökar så kommer vi alla troligtvis ha egna AI-assistenter som kan hjälpa till med allt möjligt. Syftet med dessa tjänster kommer gå allt mer från råd och stöd i textform (chat) till användbara resultat i form av dokument och liknande. En annan stor skillnad framöver kommer bli på vilket sätt du kommunicerar med dessa tjänster. Du kommer kunna prata med dem som du pratar med en person idag.

Mediaflow och AI

Mediaflow är en molnbaserad tjänst för ditt arbetsflöde med bilder, video och dokument. Vårt kraftfulla GDPR-verktyg innehåller AI-assisterad ansiktsmatchning, automatisk undertextning av filmer och du kan tagga bilder med AI-genererade sökord. Du kan enkelt samarbeta med kollegor och externa personer kring filerna och du kan dessutom dela dem utan att använda andra tjänster.

Boka en demonstration för att se hur din organisation kan arbeta effektivare med Mediaflow.
Följ våra nyheter och sociala medier

Prenumerera på vårt månadsbrev så får du nyheter, tips och annat som rör bilder, video och varumärke direkt till din mailkorg.

Här kan du följa Mediaflow på Linkedin.

Tjänster som Stefan och Otto rekommenderar att du utforskar

  • ChatGPT, Google Gemini, Claude: Allt-i-allo tjänster för AI, används för att omformulera text, skriva kod, SEO (sökmotoroptimering), copywriting och att generera olika idéer
  • Copilot: Kodassistent integrerad i kod-editorn
  • Midjourney: Skapar bilder för olika ändamål som marknadsföring, logotyper och designidéer
  • Leonardo: Generera alla möjliga sorters bilder, grafik och illustrationer. Erbjuder gratis inloggning med dagliga credits och har avancerade verktyg tillgängliga genom årsabonnemang.
  • Ideogram: Inriktad mot generella grafiska behov med viss inriktning mot illustrationer. Gratis inloggning med ett antal genereringar tillgängliga.
  • Photoshop Generative AI: Används för retuschering av redan skapade bilder.
  • Perplexity: Ersätter Google i mobilen. Perplexity levererar både sökträffar och AI-genererade svar (med mindre svammel), med länkar till andra källor.
  • Recall AI: En fin tillgång varje gång någon länkar till en “riktigt bra föreläsning” på t.ex. YouTube. Man kan klistra in videons URL och få ut en väldigt bra textsummering av vad videon går igenom.

Otto Cornels

Otto Cornels

Head of Customer Success

Otto ansvarar för att våra kunder får den hjälp de behöver för att få ut så mycket som möjligt av Mediaflow.

Stefan Karlberg

Stefan Karlberg

Produktionsledare & formgivning av designmallar

Stefan arbetar med Mediaflows mallverktyg för trycksaker och digitala produktioner och varumärkesanpassar dem åt våra kunder.

Mediaflow är med på listan över Nordens mest framgångsrika mjukvarubolag!

08 november 2024

Vi är stolta över att kunna meddela att Mediaflow placerar sig som nummer 27 bland de 50 främsta mjukvarubolagen i Norden. Utmärkelsen kom i Main Software 50 Nordics, som delades ut på Villa Copenhagen i Köpenhamn den 10 oktober. Att bli erkända i detta sammanhang är ett bevis på vårt hårda arbete och vårt engagemang för att skapa värde för våra kunder och bidra till mjukvaruindustrins utveckling.

Stort tack för alla inspirerande samtal i vår monter på Sitevisiondagarna!

25 oktober 2024

Vi vill rikta ett stort tack till alla er som tog er tid att besöka Mediaflows monter på Sitevisiondagarna. Det var fantastiskt roligt att träffa så många av er, både gamla och nya bekantskaper. Att få ta del av er feedback är otroligt värdefullt för att kunna utveckla och förbättra plattformen framåt, med ert arbete i fokus.

Åk till toppen