Så lyfter du ditt bildspråk - 5 tips för fotoredigering

Fotoredigering är en viktig del av modern fotografering. Men det kan vara en utmaning att veta var man ska börja och vilka metoder som är mest effektiva. Här får du fem tips på tekniker att testa för att förvandla dina bilder från bra till enastående.

Så lyfter du ditt bildspråk - 5 tips för fotoredigering

Det finns många olika bildredigeringsverktyg att välja bland. Det mest kända och använda är Adobe Photoshop som varit mest etablerat i årtionden. Med avancerade funktioner och en allt mer utvecklad AI-integration är det ett oerhört kraftfullt verktyg. Men det kostar också en slant så det kan vara värt att testa andra alternativ om du vill spara in de pengarna.

Canva och Gimp är två andra populära verktyg som du kan kika på, men det finns många andra och de lär bara bli fler med tiden. Nu finns dessutom många kompetenta redigeringsprogram för mobilen som du antingen kan köpa eller prenumerera på. VSCO och InstaSize är två exempel som du kan betala för men som också erbjuder delar av sina funktioner gratis.

Men vad ska du tänka på när du börjar? Här listar vi fem av våra bästa tips:

1. Starta med en bra grundbild

Vi har tidigare i den här bloggen pratat om bildkomposition och andra knep för att ta engagerande och tilltalande bilder. Du kommer snabbt märka att om du inte har en bra grundbild att arbeta med så är det svårt att få ett riktigt bra slutresultat.

Ju bättre bildkvalitet du har från början, desto mer kan du manipulera och förbättra bilden utan att tappa detaljer och skärpa. Så se till att du fotograferar med rätt inställningar för din kamera och i så hög upplösning som möjligt för att ge dig själv en stark utgångspunkt.

2. Ljus och kontrast

Att justera ljus och kontrast i en bild kan göra en betydande skillnad i hur bilden uppfattas och kommunicerar med betraktaren. Genom att öka kontrasten blir mörka områden mörkare och ljusa områden ljusare vilket förändrar hur bilden upplevs. Det kan skapa en känsla av djup och dimension. Detta är särskilt effektivt i porträttfotografi, där kontrasten mellan ansiktsdrag och bakgrunden kan hjälpa till att framhäva personlighet och karaktär. Att göra bilden mer kontrastrik och dramatisk kan skapa en intensiv och spännande känsla, medan en mildare kontrast kan ge en mjukare och mer romantisk stämning.

En justering av ljus och kontrast är särskilt viktig när du arbetar med svartvita bilder. Genom att öka kontrasten kan du skapa tydligare övergångar mellan olika gråskalor och göra bilden mer dynamisk och dramatisk.

Med högre kontrast förstärker du också färgmättnaden och färgerna i bilden blir mer livfulla. Detta kan vara användbart i bilder av natur, blommor eller andra motiv där starka färger är viktiga.

Du kan också experimentera kreativt med olika nivåer av kontrast och ljus. Till exempel kan du skapa en vintage-liknande känsla genom att sänka kontrasten och öka de tonala övergångarna.

Kontrastjusteringar kan hjälpa till att framhäva texturer i objekt, som exempelvis att göra ett trägolv mer levande eller att framhäva ytan på en klippa.

Läs mer: AI-genererade bilder och upphovsrätt - vad gäller?

3. Färgkorrigering och färgbalans

Att arbeta med färger kan förändra hela stämningen i en bild. Använd verktyg som färgton, mättnad och nyans för att korrigera eller förstärka färger på ett sätt som kompletterar ditt motiv. Kom ihåg att färger har en stark emotionell påverkan, så överväg noggrant vilken känsla du vill förmedla genom dina justeringar.

Ibland kan du behöva justera färgerna för att få tillbaka känslan du hade när du tog bilden. Kameror återger inte alltid färger som du upplevde dem på plats. 

Kalla färger som blått och grönt kan skapa en känsla av lugn medan varma färger som rött och orange kan skapa en mer livlig och passionerad känsla.

Om du arbetar med svartvita bilder märker du att även gråskalan förändras när du drar i reglagen för de olika färgtonerna. Det beror på hur olika färger översätts till olika gråskalor. Prova dig fram och testa hur du kan påverka kontrasten och ge en mer dramatisk svartvit effekt.

4. Skärpa och oskärpa

Att arbeta kreativt med skärpande och mjukgörande filter kan göra dina bilder tydligare eller mer drömliknande. Men var försiktig så att du inte överdriver dessa justeringar, eftersom det kan resultera i oönskad brus eller artefakter. Använd masker för att applicera dessa justeringar selektivt på specifika områden i bilden.

Ökad skärpa framhäver detaljer och är användbart vid porträttfoto där skärpan nästan alltid ska vara perfekt i ögonen. På samma sätt kan du dölja skavanker med hjälp av oskärpa i valda delar av bilden.

5. Använd lager och masker

För mer avancerad fotoredigering är lager och justeringspennor oumbärliga verktyg. Genom att använda lager kan du arbeta med olika justeringar och effekter utan att permanent ändra den ursprungliga bilden. Om något går fel kan du alltid börja om. 

Använd även lager för att separera olika typer av justeringar, till exempel färgkorrigering och skärpning. Det gör det lättare att finjustera varje aspekt av bilden individuellt.

Justeringspennor och masker gör att du kan justera bara på specifika områden. Du kan till exempel använda en mask för att applicera ljusjusteringar enbart på himlen i en landskapsbild, vilket kan skapa en mer balanserad exponering.

Avslutning

Genom att använda dessa tekniker och verktyg kan du ta din fotoredigering till nästa nivå och skapa bilder som inte bara är tekniskt imponerande, utan också berättar en starkare visuell historia. 

Kom ihåg att övning är nyckeln - ju mer du experimenterar och lär dig om dessa verktyg, desto bättre blir du på att använda dem för att förbättra dina bilder.

Behöver du bättre ordning på dina bildfiler?

Mediaflow är en molnbaserad tjänst för ditt arbetsflöde med bilder, video och dokument. Med kraftfulla GDPR-verktyg, automatisk undertextning av filmer och smidig delning av filer kan du kapa flera andra tjänster och ha allt samlat på en plattform. Boka en demonstration för att se hur din organisation kan arbeta effektivare med Mediaflow.

Följ våra nyheter och sociala medier


Tidsbesparande AI-sökfunktion förbättrar din användarupplevelse

12 april 2024

Du känner säkert igen att taggning av bilder med sökord och metadata kan vara tidsödande och jobbigt. Det är inte helt lätt att komma på relevanta sökord för en stor mängd bilder. För att underlätta för dig har Mediaflow en funktion lägger till sökord som genererats av AI. Dina bilder får automatiskt förslag på sökord som du kan lägga till som metadata. I den här artikeln förklarar vi mer om hur du använder funktionen.

Historiskt mål om upphovsrätt till AI-genererad bild!

05 april 2024

För första gången har en bild som tagits fram med hjälp av AI fått upphovsrätt. Advokat Katarina Ladenfors berättar här om det kinesiska rättsfallet som gav en konstnär upphovsrätt på en bild framtagen med AI-verktyg.

Vad är ett DAM-system?

12 mars 2024

Om du arbetar med digitala tillgångar och filer som dokument, bilder och video har du troligtvis märkt att det är svårt att strukturera och framförallt hitta rätt filer i olika system och servrar. En lösning på det är att använda ett Digital Asset Management System, även kallat DAM-system. I den här artikeln ska vi gå igenom vad det är och hur det kan förenkla din organisations filhantering.

Åk till toppen