Snart kommer Mediaflow 4.0 - det här behöver du veta

I december lanserar vi den största uppdateringen hittills av vår plattform. Nästa generation av Mediaflow bjuder på många nyheter och smartare sätt att arbeta - i en förbättrad men familjär miljö. Och det här är bara början.

Snart kommer Mediaflow 4.0 - det här behöver du veta

Inom några veckor börjar vi flytta över användare till Mediaflow 4.0. Det här representerar kulmen på vårt mest ambitiösa projekt hittills och markerar också starten för en allt snabbare leverans av nya funktioner och moduler. Du kommer snabbt märka att det är mycket som är nytt på ytan men det mesta har faktiskt hänt på baksidan.

Uppdateringen introducerar ett nytt gränssnitt som förbättrar användarupplevelsen på flera sätt. Visuellt är tjänsten ombyggd med målet att skapa en mer konsekvent och intuitiv upplevelse där viktig information prioriteras för mer naturliga och kreativa arbetsflöden. Några exempel är att vi har byggt om högerklicksmenyerna som fått ikoner, statistik presenteras bättre och ger dig nya insikter i hur plattformen används, hjälptexter har omformulerats och har fått mer naturliga platser. Samtidigt har vi lagt fokus på att du som användare direkt ska känna igen dig och kunna fortsätta arbeta på de sätt som du tycker om.

Några av de större ändringarna är att:

 • Mediaflow får egna URL:er för alla bilder, mappar och funktioner vilket gör att du snabbt och lätt kan skicka en kollega webbaddresen till precis den del av appen du arbetar i. Det gör också att du kan stega tillbaka i webbläsaren till det du jobbade med innan eller spara ett bokmärke till någon funktion eller sökning du arbetar med ofta. 

 • Sökfunktionen har uppdaterats och du kan nu kombinera filtyp med flera olika kriterier för att hitta rätt fil ännu snabbare. Det här är speciellt användbart när du har ett fåtal, men konkreta ledtrådar om dokumentet, bilden eller videon du behöver hitta. 

 • Fler kortkommandon har lagts till för de viktigaste funktionerna. Du kan nu till exempel dela ut markerade filer via en webblänk genom att trycka på “W”. Kortkommandon visas vid sidan av funktioner i bland annat högerklicksmenyer.

 • Admingränssnittet har uppdaterats precis som menyerna och alla inställningar har fått en helt ny design. Du kan nu bjuda in nya användare till Mediaflow och det är enklare att förstå hur olika rättigheter ärvs mellan användargrupper.

Du kan läsa om fler ändringar i listan längst ner på sidan och vi presenterar en komplett lista med ändringar i våra release notes för version 4.0.

Inställningspanelen upptar nu hela fönstret och är mer överskådlig, med tydliga hjälptexter
Inställningspanelen upptar nu hela fönstret och är mer överskådlig, med tydliga hjälptexter
Högerklicksmenyer är tydligare, med ikoner och kortkommandon som förenklar ditt arbete
Högerklicksmenyer är tydligare, med ikoner och kortkommandon som förenklar ditt arbete
Den avancerade sökfunktionen har förbättrats kraftigt
Den avancerade sökfunktionen har förbättrats kraftigt
Alla funktioner, filer och mappar har en egen unik webadress så att du enkelt kan navigera framåt och bakåt, spara bokmärken och dela sökvägar med kollegor.
Alla funktioner, filer och mappar har en egen unik webadress så att du enkelt kan navigera framåt och bakåt, spara bokmärken och dela sökvägar med kollegor.

Redo för framtidens lösningar för bild, video och varumärke 

De största förändringarna i plattformen syns inte. Mediaflow 4.0 innebär en fullständig omgestaltning av hur alla delarna i vår plattform fungerar, hur de kommunicerar med varandra och hur de är uppbyggda på baksidan. De levererar samma funktioner som du är van vid, men det är en helt ny motor som driver dem.

Ändringarna låter oss skala upp plattformen till ett obegränsat antal användare, på flera olika språk. Från och med lanseringen kan vi lägga till nya moduler och funktioner i en allt högre takt eftersom allt byggts på skalbara och återanvändbara komponenter. Mediaflow 4.0 är ett ambitiöst projekt och en av fördelarna med att vi växt organiskt och stadigt på den goda grunden vi byggt. Det här säkerställer kort och gott att vi kan fortsätta innovera och skapa ännu bättre lösningar med kreativ frihet och utan begränsningar.

Bortom 4.0 - AI-tjänster och ny modul

Några av de närmsta frukterna av arbetet vi lagt ner i 4.0 är att vi i nästa steg kommer börja med att implementera två nya AI-tjänster.
Automatiska undertexter kommer framöver genereras av en egen AI som körs på våra servrar. Det innebär att vi inte är beroende av underleverantörer och har möjlighet att själva justera parametrar i vår AI-modell för att leverera ett ännu bättre resultat till dig som användare. 

Den andra är en AI-tjänst som hjälper dig tagga era bilder med sökord och som kan skriva enklare alt-texter för er hemsida. För organisationer som har en stor mängd bilder är det ett verktyg som ersätter många timmars manuellt arbete.

Nyligen visade vi för första gången upp vår kommande modul Brand Room. Det är i princip en ny generation av vår portalmotor och ett mini-CMS där du kan bygga upp en enklare webbsida kring de mappar i Mediaflow du väljer att dela ut. Här kommer du kunna skapa sidor efter behov oavsett om det är en kampanjsida eller en intern varumärkesportal. Vi kommer berätta mer om de här tjänsterna framöver.

Vad händer nu?

Under veckorna som kommer börjar vi gradvis flytta över användare till Mediaflow 4.0. De sista användarna förväntas flyttas över under mars månad. Uppdateringen är gratis och du behöver inte göra någonting för att ta del av den. Vi kommer skicka ett mejl som berättar mer när det är dags för att föra över ditt konto. Ingen data du sparat försvinner och du kan arbeta på precis som innan.

Här är de viktigaste nyheterna

Mediabanken

 • Den avancerade sökfunktionen har blivit bättre och du kan nu kombinera olika kriterier för att filtrera sökresultaten. Du kan också söka på till exempel filtyp utan att behöva skriva någonting i fritextfältet.
 • Du kan återgå till den senaste sökningen med en ny genväg och en ny ikon indikerar en avancerad sökning.
 • Varje bild, mapp och funktion får en unik webbadress så att du kan länka till dem direkt i webbläsaren.
 • Visningsvyn en och en kan nu visa mycket större förhandsgranskningar. Du kan även förhandsgranska video i huvudfönstret.
 • Högerklicksmenyerna har förbättrats med ikoner som gör det mycket enklare att hitta.
 • Nu kan du radera mappar som även innehåller undermappar. Det var tidigare en funktion enbart för super-admins.
 • Ett nytt notisflöde ger feedback och eventuella felmeddelanden i nederkant av webbläsarfönstret. Till exempel när en fil är uppladdad, när du sparar ändringar och mycket mer.
 • Det är lättare att redigera eller ta bort indexeringsdata i flera filer på en gång.
 • Du kan nu få mer information om en mapp bara genom att markera den. Till exempel om det finns automatiska sökord, så kallad autoindexering.
 • Plattformen har fått stöd för betydligt fler kortkommandon som exempelvis för att markera alla filer, men även kopiera, klippa ut, förhandsgranska filer, skapa webblänkar, lägga till i urval bland annat. 
 • Högerklicksmenyn har fått nedladdningsformat för fri beskärning.
 • Notisflöde för meddelanden i Mediaflow uppdateras live.
 • Alla texter och hjälptexter har setts över och är nu tydligare för användaren.

Adminfunktioner

 • Förbättrad statistik för djupare insikter kring era filer och er förbrukning av streamingtrafik och automatiska undertexter.
 • Ny funktionalitet för att bjuda in nya användare till Mediaflow.
 • Inställningar har fått en helt ny design som är mer överskådlig och tar över hela fönstret.
 • Det är enklare att förstå hur olika rättigheter ärvs mellan grupper.

GDPR

 • Verktyget har fått en förbättrad design och användarupplevelse för att identifiera och tagga personer.
 • Förbättrad summering av persondata när du markerar flera filer.

Webblänkar

 • Skicka anpassade meddelanden för olika språkinställningar när du delar en webblänk.
 • Du kan se historik över vilka som fått webblänken via gränssnittet.

Live

 • Tittare kan ställa frågor via en “frågelåda” för att få svar direkt i sändningen.
 • Ny design av kontrollrummet.

Behöver du bättre ordning på dina filer?

Mediaflow är en molnbaserad tjänst för ditt arbetsflöde med bilder, video och dokument. Med kraftfulla GDPR-verktyg, automatisk undertextning av filmer och smidig delning av filer kan du kapa flera andra tjänster och ha allt samlat på en plattform. Boka en demonstration för att se hur din organisation kan arbeta effektivare med Mediaflow.

Följ våra nyheter och sociala medier


Lägg till syntolkning i din video

21 maj 2024

Alternativa ljudspår, även kallat syntolkning, är en viktig del av tillgänglighetsanpassning av video för personer som har en synnedsättning. I den här artikeln ska vi titta på hur du kan lägga till flera bild- och ljudspår till filmer i Mediaflow.

Tidsbesparande AI-sökfunktion förbättrar din användarupplevelse

12 april 2024

Du känner säkert igen att taggning av bilder med sökord och metadata kan vara tidsödande och jobbigt. Det är inte helt lätt att komma på relevanta sökord för en stor mängd bilder. För att underlätta för dig har Mediaflow en funktion lägger till sökord som genererats av AI. Dina bilder får automatiskt förslag på sökord som du kan lägga till som metadata. I den här artikeln förklarar vi mer om hur du använder funktionen.

Historiskt mål om upphovsrätt till AI-genererad bild!

05 april 2024

För första gången har en bild som tagits fram med hjälp av AI fått upphovsrätt. Advokat Katarina Ladenfors berättar här om det kinesiska rättsfallet som gav en konstnär upphovsrätt på en bild framtagen med AI-verktyg.

Åk till toppen